Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

TARIMKON GENEL BAŞKANI HAKAN YÜKSEL: KENDİ KENDİNİ BESLEYEBİLEN ŞEHİRLER

TARIMKON GENEL BAŞKANI HAKAN YÜKSEL: KENDİ KENDİNİ BESLEYEBİLEN ŞEHİRLER
REKLAM ALANI
09.06.2023
A+
A-

TARIMKON GENEL BAŞKANI HAKAN YÜKSEL: KENDİ KENDİNİ BESLEYEBİLEN ŞEHİRLER

Açıklama yok.
ABDULLAH YİĞİT-ANKARA
Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu (TARIMKON ) Genel Başkanı Hakan YÜKSEL, KENDİ KENDİNİ BESLEYEBİLEN ŞEHİRLER… Diye açıklamalarda bulundu.

TARIMKON Genel Başkanı Hakan YÜKSEL, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

KENDİ KENDİNİ BESLEYEBİLEN ŞEHİRLER…

Bu konu hem çok önemli hem de çok acil ele alınması gereken olan bir konu. Kendi kendini besleyebilen şehirlerin varlığı, gıda güvenliği, çevre koruma ve sürdürülebilir kalkınma açısından büyük bir potansiyele sahip olacaktır. Bu tür şehirlerde tarım ve kentleşme arasında uyumlu bir ilişki kurulması, gıda üretiminin kent içinde veya yakınında yapılması, kentlerin enerji ihtiyacının yenilenebilir kaynaklardan karşılanması, atık yönetimi ve geri dönüşümün sağlanması gibi unsurlar ön plana çıkarak bir çok yeni iş kolları ve istihdam üretmemize yardımcı olacaktır.

Kendi kendini besleyebilen şehirlerin oluşturulması için öncelikle kent planlama alanında yeni bir vizyon geliştirilmesi gerekmektedir. Tarım odaklı kentler, yatay değil dikey yapılaşmanın benimsendiği, tarım arazilerinin korunduğu, kentlilerin gıda üretimine katıldığı ve tükettiği gıdaya yakın olduğu kent modelleri oluşturmalıyız. Bu modellerde kent merkezinde veya çevresinde bulunan tarım alanları hem gıda hem de rekreasyon kaynağı olarak da değerlendirilecektir. Ayrıca bu alanlar kent iklimini düzenleyecek, hava kirliliğini azaltacak ve biyolojik çeşitliliği de arttıracaktır.

En önemlisi de GENÇLERİMİZİ TARIMA TEŞVİK etmenin en önemli kalesi olacaktır. Malumunuz üzere kentlere taşınan ve/veya kentlerde doğan bir gencimizi köyüne geri dön tarım yap dememiz rasyonel değildir. Daha önce birçok proje yapıldı ve başarı oranı oldukça aşağıda kaldığını görmekteyiz. Gençlerimizi tarımsal faaliyetlere katmanın yolu bulundukları şehirlerdeki en yakın kırsal alanda (yaşadığı şehrine araçla ulaşımı kolay olan) alanda eğitim-arazi- teşvik-üretim-mekanizasyon- hasat ve pazarlama (satın-alma garantisi) verebileceğimiz bir model ile mümkündür. Şehirlerde yaşayan gençlerimize bir güvence garanti etmedikçe katılımları mümkün görülmemektedir.

Kendi kendini besleyebilen şehirlerin oluşturulması için ayrıca mimarlık alanında da yenilikçi tasarımlara ihtiyaç vardır. Sürdürülebilir yüksek yapılar, enerji verimliliği, su tasarrufu, atık yönetimi, yeşil alan oluşturma gibi özellikleriyle kendi kendine yeten ve çevreye zarar vermeyen yapılar olarak planlanmalıdır. Bu yapılar hem kent içinde hem de kent dışında tarım yapılmasına olanak sağlamalıdır.

Kendi kendini besleyebilen şehirlerin oluşturulması için son olarak yasal ve yönetsel alanda da reformlara ihtiyaç vardır. Mevcut yasal mevzuatın tarım arazilerinin korunmasına ve geliştirilmesine yönelik hükümler içermesi, kentsel tarımın desteklenmesi ve teşvik edilmesi, sürdürülebilir yüksek yapıların standartlarının belirlenmesi ve denetlenmesi gerekmektedir. Ayrıca toplumun bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi de önemlidir. Kentlilerin gıda üretimine katılımının sağlanması, tükettikleri gıdanın kaynağını bilmeleri, sürdürülebilir yaşam biçimlerini benimsemeleri için kampanyalar düzenlenmeli, eğitim programları uygulanmalıdır.

2022 yılı itibari ile birçok kaynağa dayanarak 150.000 den fazla veteriner, ziraat ve gıda mühendisi işsiz gencimiz var. Her yıl 4000 den fazla yeni gencimiz mezun olmaktadır. Sadece bu gençlerimizin yarısını bile tarımsal üretime dâhil edebilirsek, gıda arzı güvenliğimizi garanti altına alabiliriz.

Kısacası, kendi kendini besleyebilen şehirler nasıl olmalıdır sorusunun cevabı, kent planlama, mimarlık, yasal ve yönetsel alanlarda yapılacak yenilikçi ve gençlerimiz dâhil etmemiz gereken bütüncül çalışmalarda gizlidir. Bu çalışmalar hem kentlerin, hem insanların geleceği hem de geçlerimizin için iş, istihdam ve yatırımcı ruhlarını tetiklemek yönünde hayati önem taşımaktadır. Kendi kendini besleyebilen şehirler, gıda güvenliği, lojistik, çevre koruma, enflasyonla mücadele ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için en etkili çözümlerden biri olacaktır. Bu alanda sorunları çözebilmek, projenin başarıya ulaşabilmesi sadece TARIM ve ORMAN BAKANLIĞI’nın çabası yeterli olmayacaktır. Bakanlığımızın lokomotifinde, yukarıda verilen sorunların çözümlerini üretecek bakanlıklarımız ve yerel yönetimlerde farkındalık yaratmak ve harekete geçirmemiz hepimizin sorumluluğudur.

HAKAN YÜKSEL
ULUSLARARASI TARIM VE GIDA KONFEDERASYONU
GENEL BAŞKANI

REKLAM ALANI