Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Azerbaycan halkı en yüksek hedefine ulaştı”, ÖZEL

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Azerbaycan halkı en yüksek hedefine ulaştı”, ÖZEL
REKLAM ALANI
19.03.2023
A+
A-

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in yıllardır Nevruz bayramı arifesinde yüzlerce aileyi sevindirdiğini belirtmek isterim. Geleneksel olarak Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan “Af Kararı”, Azerbaycan devletinin hümanist politikasının bir sonraki tezahürüdür.” – Diye tarihe not düştü.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Gün gelecek Nevruzu bir sene Şuşa’da, seneye Laçin’de, seneye Kelbecer’de, Ağdam’da, Fuzuli’de, Cebrayil’de, Zengilan’da, Gubadlı’da kutlayacağız. Eminim öyle olacaktır. Ben buna inanıyorum ve bu inançla yaşıyorum, bu inançla çalışıyorum ve bu inançla Azerbaycan halkına rehberlik ediyorum.” – Ulu Önder Haydar Aliyev.

Düşüncelerime Milli lider Haydar Aliyev’in sözleriyle başlamam tesadüf değil. Evet çok şükür Azerbaycan halkı en yüksek hedefine ulaştı. 3. yıldır artık işgalden kurtarılan topraklarımızda Nevruz bayramını kutluyoruz. Geçen gün Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, işgalden kurtarılan torpaklarımızda yerinden edilmiş vatandaşlarımızın evlerine döndüğü Terterin Talış köyünde Nevruz ateşini yaktı.
Muzaffer Başkomutan İlham Aliyev, Milli Önder’in vasiyetini ve Azerbaycan halkının isteklerini yerine getirdi. Başkomutan’ın önderliğinde muzaffer Azerbaycan Ordusu, kendi topraklarımızı işgalden kurtardı ve biz şimdiden o topraklarda Nevruz’u kutluyoruz. Nevruz bayramı halkımızın en değer verdiği bayramdır. Azerbaycan’ın birinci vitse-prezidenti Mehriban Aliyeva’nın büyük çabaları sonucunda, Nevruz bayramı UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi’ne alındı. Nevruz, sadece onu kutlayan Türk halklarının değil, genel olarak insanlığın manevi değeri olarak kabul edilir. İslamiyet öncesi tarihi döneme denk gelen Nevruz bayramı sadece Azerbaycan’da değil, Doğu’nun her yerinde kutlanmaktadır. Ayrıca Sayın Mehriban Aliyeva’nın liderliğinde Haydar Aliyev Vakfı’nın kültür ve sanatla ilgili projeleri Azerbaycan’ın manevi, tarihi ve kültürel mirasının korunmasında vazgeçilmez rol oynamıştır. Nevruz bayramı arifesinde ağaç dikme kampanyası yıllardır gelenek haline geldi. Mehriban Hanım’ın başlattığı 2007 Nevruz Bayramı arifesinde başlatılan “Herkese Bir Ağaç Dik” kampanyasının bugün de devam ettiğini belirtmek isterim. Ülkenin tüm şehirlerinde, ilçelerinde ve kasabalarında vatandaşlar, bireysel departmanlar ve işletmeler kolektifleri bu yeşillendirme kampanyasına katıldı. Sadece Nesimi yılı olan 2020 yılında Mehriban Aliyeva’nın fikir ve girişimiyle büyük Azerbaycan şairi İmadeddin Nesimi’nin doğumunun 650. yılı münasebetiyle bir günde 650 bin ağaç dikildi. Nevruz bayramının özelliklerinden biri de barış ve hoşgörüdür.
Azerbaycan halkının milli geleneğine göre Nevruz bayramında husumetler giderilmeli, akraba ziyaretleri yapılmalı, bayram sofraları kurulmalıdır. Buna ek olarak, Nevruz siyasette bayramlaşma tecrübesine vesile olmuştur. Nevruz bayramı münasebetiyle Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ile ülkemizde faaliyet gösteren siyasi partilerin liderleri arasında karşılıklı kutlama ülkede yeni, ilerici bir siyasi kültürün oluşumunu gösterir. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in yıllardır Nevruz bayramı arifesinde yüzlerce aileyi sevindirdiğini belirtmek isterim. Geleneksel olarak Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan “Af Kararı”, Azerbaycan devletinin hümanist politikasının bir sonraki tezahürüdür.

Düşüncelerimi iyimser notlar üzerine Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in sözleriyle tamamlamak istiyorum. Evet, Cumhurbaşkanı sayın İlham Aliyev yıllardır Nevruz bayramını bir gün Karabağ’da kutlayacağını söylediğini hatırlatarak Şuşa’da Nevruz ateşini yakarken şunları söyledi – “İşte o gün geldi… Bugün ülkemizin kültür başkenti Şuşa’da Nevruz bayramını kutluyoruz. Bu tarihi bir olaydır. Bu büyük bir mutluluk. Allah Azerbaycan halkının dualarını duydu. Biz, Şuşa’yı ve tüm özgürleştirilmiş topraklarımızı berpa edeceğiz. 2. Karabağ savaşı bugün dünyanın önde gelen ülkelerinin askeri okullarında öğrenilmektedir. Biz 21. yüzyılın savaşını yaptık ve düşmanı mahv ettik. Ermeni ordusu yok, biz onu mahv ettik.”

REKLAM ALANI