Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Azerbaycan Genci haklı olarak bu ülkenin vatandaşı olmaktan gurur duymaktadır” , ÖZEL

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Azerbaycan Genci haklı olarak bu ülkenin vatandaşı olmaktan gurur duymaktadır” , ÖZEL
REKLAM ALANI
02.02.2023
A+
A-

 

 

Açıklama yok.

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Azerbaycan Genci haklı olarak bu ülkenin vatandaşı olmaktan gurur duymaktadır” , ÖZEL

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Azerbaycan Genci haklı olarak bu ülkenin vatandaşı olmaktan gurur duymaktadır,” – Diye belirtdi.

Azerbaycan’a gençlerin ülkesi, gençlere Azerbaycan’ın geleceği diyen Ulu Önder Haydar Aliyev, genç nesil için endişesini hiçbir zaman esirgemedi. 1993 yılında Ulusal lider Haydar Aliyev’in yeniden iktidara gelmesiyle, Genç kuşağa ilgi devlet politikasının öncelikli yönlerinden biri haline geldi.

Böylece çeşitli devlet kurumlarının gençlerle çalışma alanındaki faaliyetlerini koordine etmek amacıyla, Ulu Önder Haydar Aliyev’in 26 Temmuz 1994 tarihli Kararnamesi ile Gençlik ve Spor Bakanlığı kurulmuştur. Ulu Önder Haydar Aliyev’in gençliğe ilişkin imzaladığı birçok belge, gençliğin cumhuriyetin sosyal ve siyasi yaşamına daha aktif katılımı için koşullar yarattı, gençlik politikasının amaçlarını, ilkelerini, yönlerini ve ayrıca örgütsel ve yasal temelleri tanımladı.

1993 yılında Ulu Önder Haydar Aliyev’in yeniden iktidara gelmesinden sonra, geçen yüzyılın 70’li ve 80’li yıllarında var olan eğitimimizin birçok geleneği gibi, yabancı ülkelere öğrenci gönderme geleneği devam etti ve gelişmeye başladı.

Böylece, 2003 yılında, 3.000’den fazla genç Azerbaycanlı, dünyanın yaklaşık 40 gelişmiş ülkesinde 160’a kadar uzmanlık eğitimi görüyordu. Ayrıca devlet pahasına yurt dışında okuyan gençlerin sosyal durumları da her zaman Ulu Önder’in ilgi odağında olmuştur. Türkiye’de devlet tarafından finanse edilen 700 Azerbaycanlı öğrencinin her birine burs sağlamak için yılda sadece 2,4 milyar manat tahsis edildi. Yetenekli gençlerin eğitime olan ilgisini daha da artırmak ve desteklemek için Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, yükseköğretim kurumlarına giriş sınavlarında en yüksek puanı alan adaylarla bizzat görüştü. Onlara “Cumhurbaşkanlığı bursu” verme kararı, dahi şahsiyetin eğitime olan ilgisinin bir başka örneğidir.

1995 yılında Ulu Önder’in gençlik forumunun düzenlenmesine yönelik girişiminden sonra 1996 yılından itibaren, Azerbaycan gençliği forumlarının düzenlendiğini belirtmek isterim. 2 Şubat 1996’da düzenlenen 1. Azerbaycan Gençlik Forumu’nda Haydar Aliyev gençliğe tarihi bir görev verdi – “Her bir Azerbaycanlı genç, her şeyden önce bağımsız Azerbaycan’ın bugününü ve geleceğini düşünmelidir.”

Ulu Önder’in 2 Şubat 1997’de imzaladığı Emir’e göre, 2 Şubat Azerbaycan’ın Gençlik Günü ilan edildi. O zamandan beri,bugün Bağımsız Devletler Topluluğu alanında ve Doğu Avrupa ülkelerinde ilk kez Azerbaycan’da Gençlik Günü törenle kutlandı. Ulu Önder Haydar Aliyev,29 Temmuz 1999’da “Devletin Gençlik Politikası Hakkında” Kararname ile gençlerin gelişimi için daha elverişli koşullar yaratıldı. Azerbaycan Cumhuriyeti’nde gençlik politikasının amaçlarını, ilkelerini, yönelimlerini, teşkilati ve yasal temellerini tanımlar ve bu alanda ortaya çıkan ilişkileri düzenler. Azerbaycan gençliğinin vatana sadakat ruhu içinde yetiştirilmesi meselesi, Ulu Önder Haydar Aliyev’in Azerbaycan ideolojisinin önemli yönlerinden biridir.

O şunları vurgulamaktaydı: “Azerbaycan’ın devlet bağımsızlığı kalıcı, ebedi, geri alınamaz ve sarsılmazdır. Her bir genç Azerbaycan’ın devlet bağımsızlığının güçlenmesi, gelişmesi, korunması için çalışmalı ve hizmet etmelidir.”

Gençlik politikası, ülkede uygulanan devlet politikasının önemli bir bileşenidir. Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in gençlerin potansiyellerinin ortaya çıkarılmasına, vatansever ve eğitimli personel olarak yetiştirilmelerine ve genç ailelerin sosyal güvencelerine yönelik tedbirleri, devletin ileri görüşlü politikasının bir göstergesi olarak değerlendirilmelidir. Düzenli olarak güncellenen gençlik politikası genç neslin sosyal ve politik hayattaki rolünü artırmak, yaratıcı gençliğin oluşumu için bir bütün olarak ülkenin önde gelen gücü haline gelmek için koşullar yarattı. Devletin gençlere verdiği destek ve ilgi sonucunda, Azerbaycan gençliğinde kendilerine, güçlerine, yeteneklerine olan güven duygusu artmıştır.

19 Aralık 2011’de Cumhurbaşkanı Aliyev’in girişimiyle Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’na bağlı Gençlik Fonu’nun kurulduğunu belirtelim. Fonun amacı, gençlik politikasıyla ilgili bilim, eğitim, kültür ve diğer sosyal alanlara yönelik uluslararası düzey dahil olmak üzere kamusal, toplumsal öneme sahip proje ve programları hibe şeklinde finanse etmektir. 2018 yılında Fon yeniden düzenlendi ve Azerbaycan Cumhuriyeti “Gençlik Fonu” adını aldı.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Gençliği desteklemek yönünde aldığı önemli ve anlamlı kararlardan biri de – 2 Temmuz 2013 tarihinde ülkede ilk kez “Gençlik Cumhurbaşkanlığı Ödülü”nün tesis edilmesi oldu.

Cumhurbaşkanlığı Ödülü, edebiyat ve sanat dahil olmak üzere bilim, kültür, eğitim, gençlik politikası ve gençlikle çalışma, kamu ve sosyal odaklı faaliyetler, yenilikçilik alanlarında öne çıkan 10 gence yılda bir kez 10.000 AZN tutarında verilmektedir.
Aynı zamanda, genç personelin terfisi, ülke gençliğinin kapsamlı gelişimi politikasına en üst düzeyde dikkat ve özen gösteren Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 26 Temmuz 2019 tarihli Kararnamesi ile “Yükseliş” yarışması kurulmuştur.

Bu yarışmanın temel amacı, entelektüel düzeyi ve yönetim nitelikleri yüksek yönetici adaylarını belirleyerek desteklemek ve ülkede bir personel rezerv bankası oluşturmaktır. Milli Lider Haydar Aliyev’in Azerbaycancılığın devlet felsefesi ve ideolojisine uygun olarak kapsamlı gelişimini sağlamak için, ülkenin şehir ve bölgelerindeki Haydar Aliyev Merkezlerinde GİKM temsilcilerinin kurulması ve faaliyetinin sağlanması kararlaştırıldı. Devletin 55 il ve ilçesinde Gençlik Gelişim ve Kariyer Merkezi’nin temsilciliklerinin bulunduğunu belirtmek isterim.

Ayrıca, tarihi bir misyonu yürüten kahraman gençlerimiz tarihe, millete ve vatana emsalsiz hizmetler yapmıştır. Böylece Cesur Azerbaycan Ordusu saflarında Vatan için yiğitçe savaşan kahraman gençlerimiz, milletimizin en yeni tarihine adlarını altın harflerle yazmışlardır. Cesaretleri sayesinde kazanılan Şanlı Zafer, ülkemizin toprak bütünlüğünü yeniden tesis etmiştir,halkımız yıllarca hasretten sonra tarihi topraklarımıza döndü. Bağımsızlık döneminde yetişen gençler, vatanseverlik ruhu içinde yetişen gençler bu tarihi olayı, tarihi müjdeyi Azerbaycan halkına verdiler.

Vatan Savaşı’nda gençlerin rolü belirleyici oldu. Bu, Ulu Önder’in Azerbaycan’ın genç neslini başarılı bir yarın için seferber etme politikasının sonucuydu. Azerbaycan halkı, Vatan Savaşı’na katılan her bir KAHRAMAN gence minnettardır. Vatan ve toprak için ileri gidenlerin çoğu gençlerdi. Onlar her birimiz için birer gurur kaynağı. Vatan Savaşı sırasında gençlerimiz sosyal ağlarda çok aktif hale geldi. Savaş sırasında enformasyon savaşını da Azerbaycan kazandı. Enformasyon savaşına sadece Azerbaycan vatandaşları değil, dünya Azerbaycanlıları da gönüllü olarak, kendi inisiyatifleriyle katıldı. Ortak çabalar sonucunda Azerbaycan enformasyon alanında üstünlük elde etti. Azerbaycan genci haklı olarak bu ülkenin vatandaşı olmaktan gurur duymaktadır. Vatana bağlılık, Vatan sevgisi, Vatan ve devlet menfaatlerini her şeyin üzerinde tutmak her bir Azerbaycan gencinin görevidir.

Açıklama yok.

REKLAM ALANI