Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İş kanununa eşlik eden kanunlar hakkında. Makaleyi yazan: Andrey Isaev

İş kanununa eşlik eden kanunlar hakkında. Makaleyi yazan: Andrey Isaev
REKLAM ALANI
29.05.2024
A+
A-

İş kanununa eşlik eden kanunlar hakkında. Makaleyi yazan: Andrey Isaev

2024,

Devlet Duması’ndaki Birleşik Rusya fraksiyonunun lider yardımcısının Rossiyskaya Gazeta’da yayınlanan makalesi
Devlet Duması, çalışma ve istihdam mevzuatını modernleştirmek için çalışmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta, her iki parlamento meclisinin başkanları Vyacheslav Volodin ve Valentina Matvienko liderliğindeki Birleşik Rusya’dan bir grup milletvekili ve senatör, İş Kanunu’nda, kabul edilmesinin ardından dört sorunu aynı anda çözeceğimiz değişiklikleri sundu.

Öncelikle engelli çalışanlara yıllık en az 30 takvim günü temel ücretli izin hakkı tanıyacağız.

İkinci olarak, vadesi geçmiş ücretlerle mücadelenin ana yönlerini İş Kanunu’na dahil edeceğiz. Örneğin, her bölgede sosyal ortaklığa taraf olanların temsilcilerini (yürütme otoriteleri, sendikalar ve işveren dernekleri) mutlaka içerecek olan departmanlar arası komisyonlar oluşturulacak. Bu komisyonlar, ücret gecikmelerinin kapatılması ve gelecekte yaşanmasının engellenmesi için önlemler geliştirecek.

Üçüncüsü, nesnel bir ihtiyaç varsa, başka bir işverenle yeni bir sözleşme imzalayarak bir işverenle iş sözleşmesini geçici olarak askıya alma prosedürünü yasallaştıracağız: örneğin, önceki iş yerindeki bir yöneticinin zorluklar yaşaması ve bunu yapmak istemesi durumunda. Mevcut çalışanları başka bir kuruluşa göndermek. Böylece özel istihdam büroları olmadan da personel temini mümkün hale gelmektedir.

Dördüncüsü, Rostrud’a işverenlerin anlaşmalar kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini doğrulama hakkı vereceğiz. Şu anda bu tür bir kontrol yalnızca sosyal ortaklığın tarafları tarafından gerçekleştirilmektedir.

Geçtiğimiz yıl istihdam temel kanunu çalışmaları sırasında sendikalar ve işveren dernekleriyle tüm bu değişiklikler üzerinde mutabakata vardık.

Şu anda sosyal ortaklarla aktif olarak tartıştığımız bir diğer önemli belge de platform istihdamına, yani çeşitli dijital platformlarda çalışan kişilerin istihdamına ilişkin yasa tasarısı: Yandex, Ozon, Wildberries, Sber ve diğerleri.

Bugün Rusya’da yaklaşık 7 milyon platform çalışanı var. Bunlar öncelikle taksi şoförleri, kuryeler, programcılar ve ayrıca diğer meslek ve uzmanlıkların temsilcileridir. Sayılarının 2025 yılı sonuna kadar 10 milyona ulaşması bekleniyor. Üstelik geçen yılın sonunda bu faaliyeti tek gelir kaynağı haline getiren platform çalışanlarının payında da bir artış kaydedildi: %45’ten %79’a. Bu rakamlar bu alanda düzenlemeye acil ihtiyaç olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.

Bir yıldan fazla bir süre önce bu konu üzerinde çalışmaya başladık. Rusya burada pek çok açıdan öncü, çünkü şu anda dijital platformların faaliyetleri dünyanın hiçbir yerinde tam olarak düzenlenmiyor.

Başlangıçta istihdam temel kanununa platform çalışanları ile ilgili hükümler koymayı planladık. Ancak dikkatli bir tartışmanın ardından ayrı bir yasama kanunu oluşturulmasına karar verildi. Metnin yazımına Business Russia ve Dijital Platformlar Derneği’nden meslektaşlarımızın da katıldığını belirtmek isterim. Ortak çalışma sonucunda tasarının taslak versiyonu ortaya çıktı.

Özellikle, dijital platform operatörlerinden oluşan bir konseyin oluşturulmasını ve platform çalışanlarına sendikalarda birleşme hakkının verilmesini içeriyor. Ayrıca platform çalışanlarına yönelik gönüllü emekliliği ve sosyal sigortayı teşvik eden, standardizasyona ilişkin kısıtlamalar getiren ve iş güvenliğinin sağlanmasına yönelik bir sistem oluşturulması planlanıyor.

Bahar oturumunun sonunda tasarının nihai hale getirilerek Devlet Dumasına sunulacağını varsayıyoruz.

Hoparlör
İsayev Andrey Konstantinoviç
İsayev Andrey Konstantinoviç
Halk Programının “İyi iş – evde refah” yönünün koordinatörü, “Birleşik Rusya ile kariyerim” federal parti projesinin koordinatörü, Partinin yasama faaliyetlerinden sorumlu Uzman Konseyi Başkan Yardımcısı, “ Rusya Federasyonu Federal Meclisi Devlet Duması’ndaki BİRLEŞİK RUSYA” fraksiyonu
#madde
#Devlet Duması
#Meşgul
#platformistihdamı
#faturalar
#Isaev
#RG
Kamu resepsiyonu
Bir istek oluştur

kaynak:https://er.ru/activity/news/o-zakonah-sputnikah-k-zakonu-o-zanyatosti-statya-andreya-isaeva

 

REKLAM ALANI