Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İlham Aliyev ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg basına açıklama yaptı

İlham Aliyev ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg basına açıklama yaptı
REKLAM ALANI
19.03.2024
A+
A-

İlham Aliyev ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg basına açıklama yaptı

2024,

 

 

 

 

İlham Aliyev ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg basına açıklama yaptı

17 Mart’ta Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg basına açıklama yaptı.

Önce Azerbaycan Cumhurbaşkanı bir açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in açıklaması

– Sayın Sayın Genel Sekreter.

Değerli misafirler.

Bayanlar ve Baylar.

Sayın Sayın Genel Sekreter, hoş geldiniz, sizi Azerbaycan’da gördüğüme çok sevindim. Davetimi kabul edip ziyaretiniz için teşekkür ederim. İki yıl önce Brüksel’deki son toplantımızı güzel anılarla hatırlıyorum. Bugün diyalogumuza devam ediyoruz.

Azerbaycan-NATO ortaklığının 30 yılı aşkın uzun bir geçmişi var. Ortaklığımız olumlu oldu. Azerbaycan, Kosova ve Afganistan’daki barışı koruma operasyonlarına katıldı. Bizim için harika bir deneyimdi. Askerlerimiz, Ağustos 2021’in sonunda Afganistan’dan ayrılan son müttefik kuvvetlerdi. Bu, işbirliğimize olan güçlü bağlılığımızı bir kez daha gösteriyor.

Silahlı Kuvvetlerimizde gerçekleştirilen reformlar güzel sonuçlar verdi. Bugün savunma yeteneklerimizi modernleştiriyoruz ve yüksek düzeyde profesyonellik sergiliyoruz.

Uzun süren görüşmelerimizde hep Azerbaycan topraklarının Ermenistan tarafından işgal edilmesinden bahsettik. Şimdi üç yıldan fazla bir süredir bu konu tartışılmıyor. Çünkü Azerbaycan, 2020 yılında yaşanan İkinci Karabağ Savaşı ve geçen yılın eylül ayında gerçekleştirdiği terörle mücadele operasyonu sonucunda toprak bütünlüğünü ve egemenliğini yeniden sağladı. Böylece ülke toprakları üzerinde tam egemenlik yeniden sağlandı ve bu, uzun süren çatışmaların nasıl çözülebileceğinin açık bir örneğidir. Çatışma askeri ve siyasi yollarla çözüldü. BM Şartı kapsamındaki meşru müdafaa hakkımızı kullandık.

Şu anda Ermenistan’la barış müzakerelerinin aktif aşamasındayız. Brüksel’e yaptığım son ziyaretimde bir basın toplantısında bu konuya değinmiştim ve Azerbaycan’ın böyle bir girişimde bulunduğunu ve Ermenistan’ın cevabını beklediğimizi belirtmiştim. Barış görüşmelerini başlatmanın bizim inisiyatifimiz olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim. Şu ana kadar Ermeni meslektaşlarımızla barış anlaşması taslağına ilişkin 7 kez görüş alışverişinde bulunuldu. Dışişleri Bakanları ve Başbakan Yardımcıları arasında sınırların sınırlandırılmasına ilişkin yapılan görüşmeler, sorunun çözümü için iyi bir fırsat olduğunu gösteriyor. Geçenlerde de belirttiğim gibi barışa her zamankinden daha yakınız.

Ne yazık ki ne işgal sırasında yapılan görüşmeler, ne de AGİT Minsk Grubu’nun 28 yıldır yürüttüğü faaliyetler sonuç vermedi. Bugün ben inanıyorum ve ümit ediyorum ki, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması sonucunda bu konuda nihayet bir sonuç elde edilecektir. Bunun Güney Kafkasya’da çok ciddi bir değişim olacağını düşünüyorum. Bu, uzun zamandır beklenen barışın burada sağlanacağı anlamına geliyor.

Bugün Sayın Genel Sekreterle de enerji güvenliği konusunu görüştük. Brüksel’deki son toplantımızdan bu yana 2 NATO üyesi ülkenin daha gaz tedariğinde ortağımız haline geldiğini kendisine bildirdim. Bugün Azerbaycan, 6’sı NATO üyesi, diğer ikisi NATO ortağı olmak üzere 8 ülkeye gaz sağlıyor. Önümüzdeki yıllarda partner sayımızın artacağına eminim. Avrupa Komisyonu, Azerbaycan’ı güvenilir bir ortak ve pan-Avrupa gaz tedarikçisi olarak adlandırıyor. Bu hem büyük bir avantaj, hem de büyük bir sorumluluk.

Ayrıca Genel Sekretere yeşil geçiş gündemimiz hakkında bilgi verdim. Azerbaycan oybirliğiyle COP29’un ev sahibi ülke olarak seçildi. Bu, yeşil geçiş çabalarımızın tanınmasıdır. Zengin doğal kaynaklara ve fosil yakıtlara sahip bir ülke olarak, ortaklarımızla birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapıyoruz. Sayın Genel Sekreterimizi, bu önemli etkinlikte yanımızda olabilmesi için, konumu ne olursa olsun, bu yılın kasım ayında ülkemizi ziyarete davet ettim.

Sayın Genel Sekreter, ziyaretiniz için teşekkür ediyor, Azerbaycan’da keyifli vakit geçirmenizi diliyorum.

xxx

Daha sonra NATO Genel Sekreteri bir açıklama yaptı.

Genel Sekreter Jens Stoltenberg’in Açıklaması

– Çok teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın Cumhurbaşkanı Aliyev, yeniden Bakü’de olmak çok güzel. Bu benim NATO Genel Sekreteri olarak Azerbaycan’ın Bakü kentine ilk ziyaretim. Ancak bu Bakü’ye ilk gelişim değil, çünkü 1990’lı yıllarda Norveç Enerji Bakanı olarak buraya birçok kez gelme şerefine eriştim. O ziyaretleri hatırlıyorum çünkü o dönemde ülkenizde enerji sektörünün çok gelişmiş ve güçlü olduğunu gördüm. Enerjinin güvenliğimiz açısından önemi göz önüne alındığında, enerji güvenliğini tartışma fırsatına sahip olmak için buraya tekrar gelmek büyük bir mutluluk.

Azerbaycan’ın birçok NATO müttefikiyle yakın ilişkiler geliştirmesini memnuniyetle karşılıyorum ve ülkenizin Avrupa’daki kilit NATO müttefiklerine gaz dağıtımının yanı sıra gelecekteki enerjinin, yani elektriğin iletilmesinde daha önemli bir rol oynadığını görmekten memnuniyet duyuyorum. .

Dolayısıyla toplumlarımızın güçlenmesinde önemli bir rol oynuyorsunuz. NATO Genel Sekreteri olarak Bakü’de bulunmaktan da büyük mutluluk duyuyorum. Çünkü sizin de belirttiğiniz gibi Azerbaycan NATO’nun uzun vadeli ortağıdır. Uzun yıllardır birlikte çalışıyoruz. Kosova’daki KFOR güçlerimize verdiğiniz desteği, elbette Başkan olarak görev yaptığınız süre boyunca Afganistan’daki misyonumuza uzun yıllar boyunca yaptığınız katkıyı da çok takdir ediyoruz. Kesinlikle haklısın. Afganistan’ı terk eden son güçlerden biri de Azerbaycan ordusuydu. Çünkü havalimanının güvenliğinden siz sorumluydunuz ve NATO güçlerinin Afganistan’dan tahliyesindeki temel mesele de buydu.

Böylece ortaklığımızın sadece siyasi diyaloğa değil, görsel iş birliğine de dayandığını gösteriyor ve bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Ayrıca tabi ki bu bölgede barış, bölge halkları ve ülkeleri açısından çok önemli, aynı zamanda Karadeniz bölgesinin ve Kuzey Atlantik’in güvenliği açısından da önemli. Dolayısıyla barış ve istikrar sadece burada değil, daha geniş ölçekte güvenlik açısından da önem taşıyor.

Ermenistan ile Azerbaycan arasında uzun yıllar süren çatışmaların ardından artık kalıcı barışa ulaşma olasılığı var. Söylediğiniz gibi, barış anlaşmasına her zamankinden daha yakın olduğunuza dair sözlerinizi takdir ediyorum. Ermenistan’la kalıcı bir barış anlaşmasına varmak için bu fırsatı kullanmanızı destekliyorum. Ayrıca daha geniş bölgeye bakıldığında Ukrayna’nın da bir Karadeniz ülkesi olduğunu belirtmekte fayda var. Bu ülke NATO ortağıdır ve Rusya, Ukrayna’ya karşı saldırgan savaşını sürdürüyor. NATO müttefikleri mevcut savaşın sonuçlarından oldukça endişeli ve NATO müttefikleri Ukrayna’yı destekliyor. Azerbaycan’ın Ukrayna’ya çok ihtiyaç duyduğu desteği memnuniyetle karşılıyorum. Çok gerekli olan insani yardımdan bahsediyoruz ama daha fazla desteğe ihtiyaç var çünkü Ukrayna’da durum çok ciddi.

Ayrıca Azerbaycan’da yapılacak bir sonraki COP toplantısını da sabırsızlıkla bekliyorum. İklim değişikliği güvenlik açısından önemli, dolayısıyla NATO için de önemli. İklim değişiklikleri krizi derinleştiriyor ve bunun sonuçlarını Azerbaycan dahil tüm dünyada görüyoruz. Yani dünyanın enerjiye ihtiyacı var ama aynı zamanda küresel ısınmaya karşı da mücadele etmemiz gerekiyor. Enerji ihtiyacını çevre meselesiyle dengelememiz gerekiyor. Azerbaycan sadece doğal gazını ihraç etmiyor, aynı zamanda alternatif enerjiye de yatırım yapıyorsunuz.

Bana büyük potansiyel hakkında bilgi verdiniz ve elektriği Avrupa pazarlarına getirmek için hidroelektrik santrallerinin yanı sıra rüzgar ve güneş enerjisi santralleri inşa etme planlarınızı anlattınız.

COP29 çok önemli bir etkinlik olacak. Herkesin iklim değişikliğine karşı mücadele etmesi önemli. Güvenliğimiz açısından önemlidir çünkü bu sorunlar apaçık ortadadır. Bu akşam ve yarın beni ve heyetimi ağırladığınız için çok teşekkür ederim. Toplantıları ve tartışmaları sabırsızlıkla bekliyorum.

Çok teşekkür ederim.

Büyük boyutlu görseller
TÜM YAZILAR
HABERLER
BELGELER
VİDEOLAR
RESİMLER

kaynak:https://president.az/az/articles/view/65365

 

 

 

 

REKLAM ALANI