Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İlham Aliyev, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanını kabul etti

İlham Aliyev, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanını kabul etti
REKLAM ALANI
04.06.2024
A+
A-

İlham Aliyev, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanını kabul etti

04 Haziran 2024,

İlham Aliyev, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanını kabul etti

 

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 4 Haziran’da Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ı kabul etti.

 

 

 

 

Toplantıda, Bakü Enerji Haftası kapsamında düzenlenen 29. Uluslararası Hazar Petrol ve Gazı ile 12. Hazar Uluslararası Enerji ve Yeşil Enerji fuarlarının önemine değinildi.

4 Haziran 1996’da “Şahdeniz” sahasına ilişkin Anlaşmanın imzalandığını hatırlatan Devlet Başkanı, Cumhuriyet Devlet Petrol Şirketi arasında doğalgaz temini, nakliyesi ve transiti alanında bir dizi anlaşmanın imzalandığını söyledi. Azerbaycan-SOCAR ve Türk şirketi BOTAŞ’ın ortaklığı büyük önem taşıyor.

Alparslan Bayraktar, Azerbaycan ve Türkiye devlet başkanlarının liderliğinde ülkelerimizin birçok önemli projeyi hayata geçirdiğini ve işbirliklerimizin genişlediğini kaydetti. Türkiye Petrolleri (TPAO), BOTAŞ ve SOCAR iş birliğinin, özellikle enerji alanında Türkiye iç pazarının ve sanayisinin gelişmesi açısından önemine değindi. Konuk, SOCAR’ın Türkiye’de büyük bir yatırımcı olduğunu belirterek, Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketinin kardeş ülkedeki faaliyetlerinden memnuniyet duyduğunu kaydetti. Azerbaycan’ın Avrupa’nın enerji güvenliğindeki rolüne değindi.

Alparslan Bayraktar, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in liderliğinde ülkemizin büyük gelişme kaydettiğini belirterek, Azerbaycan’ın yenilenebilir enerji de dahil olmak üzere enerji alanında başarılar elde ettiğini kaydederek, ülkelerimiz arasındaki iş birliğinin bu yönde genişleyerek devam edeceğine olan güvenini dile getirdi. .

Konuk, Azerbaycan ve Türkiye cumhurbaşkanlarının katılımıyla, Azerbaycan ve Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğin iletimi alanında işbirliğine ilişkin Mutabakat Zaptı’nın imzalanmasının ve Iğdır-Iğdır Projesi’nin temellerinin atılmasının önemine bir kez daha dikkat çekti. Nahçıvan doğalgaz boru hattını geçen yıl Nahçıvan’da gördük ve bu projenin 2024 yılında tamamlanacağını umduklarını söyledi.

Devletimizin başkanı, Cumhurbaşkanımızın bugünkü olayla ilgili mektubuna şükranlarını sundu.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Iğdır-Nahçıvan doğalgaz boru hattının temeli atıldıktan kısa bir süre sonra boru hattının Nahçıvan’da hazır olacağını memnuniyetle kaydetti. Devlet başkanı, bu projenin Nahçıvan’ın elektrik üretimi ve doğalgaz temini açısından çok önemli bir proje olduğunu söyledi.

Enerji alanındaki işbirliğimizin geniş bir gündeme sahip olduğunu kaydeden Azerbaycan Cumhurbaşkanı, bu gündemin doğalgaz, petrol, yenilenebilir enerji türleri, Türkiye Petrolleri’nin SOCAR ile diğer ülkelerdeki ve diğer alanlardaki ortak faaliyetlerini kapsadığını vurguladı.

Ülkelerimiz arasında enerji alanında büyük projelerin hayata geçirildiğini belirten devlet başkanı, Azerbaycan-Türkiye birlikteliğinin her alanda olduğu gibi enerji konusunda da kendini gösterdiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan doğal gazının Türkiye topraklarından 8 ülkeye ihraç edilmesinin önemine değinerek, bu alanda işbirliğinin gelecekte daha da genişleyeceğine olan güvenini dile getirdi.

 

 

 

Büyük boyutlu görseller
TÜM YAZILAR
HABERLER
BELGELER
VİDEOLAR
RESİMLER

kaynak:https://president.az/az/articles/view/66182

 

REKLAM ALANI