Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov, “Milli Devlet olma düşüncesi..” , ÖZEL

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov, “Milli Devlet olma düşüncesi..” , ÖZEL
REKLAM ALANI
28.02.2023
A+
A-

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov, “Milli Devlet olma düşüncesi..” , ÖZEL

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 29 Eylül 2022 tarihli ve 2023 yılını “Haydar Aliyev Yılı” ilan eden Kararnamesi, cumhuriyetimizde Azerbaycanlılık ve vatanseverlik fikirlerinin daha da güçlenmesine önemli katkılar sağlayacaktır.” – Diye tarihe not düştü.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, Evet, ilk iki ayını yaşadığımız 2023 yılı, Azerbaycan’ın asırlık tarihine “Haydar Aliyev Yılı” olarak girdi.

Böylece Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 29 Eylül 2022 tarihli ve 2023 yılını “Haydar Aliyev Yılı” ilan eden Kararnamesi, cumhuriyetimizde Azerbaycanlılık ve vatanseverlik fikirlerinin daha da güçlenmesine önemli katkılar sağlayacaktır.

“Haydar Aliyev Yılı”nda Milli Önder’in faaliyetinin siyasi-felsefi ölçeği ve misyonunun doğası derinlemesine araştırılmalıdır. Seçkin devlet adamı, Ulu Önder Haydar Aliyev, Azerbaycan tarihinin yetiştirdiği ender şahsiyetlerden, Türk dünyasının ve sivil dünyanın kudretli şahsiyetlerinden biridir.

Azerbaycan halkının milli lideri olarak tarihe geçen bu yeri doldurulamaz şahsiyet liderlik vasıflarının en üstününü taşıdığını belirtmek isterim. Geleceği doğru bir şekilde belirleyen ve tarihin düzenini sağlayan düşünce, parlak hitabet becerileri, siyasi irade, güçlü bir devlet duygusu, esnek yönetim becerileri, insanların kalbine giden yolu bulma ve halkın gücüne güvenme yeteneği…
Haydar Aliyev, kazanma azmi ile yaşayan, devleti cesaretle yöneten büyük bir liderdi. Bugün Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev, babasından miras kalan ender şahsiyetlere ait bu nitelikleri onurla taşımakta ve büyük bir azimle devlet yönetiminde uygulamaktadır. Azerbaycan devletinin dünyadaki prestijli, siyasi ve ekonomik yükselişi, İlham Aliyev’in devlet yönetiminin sarsılmaz bir ana çizgisi olarak kazanma azmini kendinden emin bir şekilde sürdürdüğünü kanıtlıyor.

Evet, 2023 “Haydar Aliyev Yılı” çerçevesinde, Ulu Önder Haydar Aliyev’in çok yönlü faaliyetlerini ve devlet düşüncesini öne çıkarmak için tematik sözlerinden birini zikretmek yerinde olacaktır: “Azerbaycan bağımsız politikasından asla geri adım atmayacaktır. Bağımsız dış politikası, Azerbaycan’ın bağımsızlığının ana simgesi ve göstergesidir.”

Ulu Önder Haydar Aliyev’in Azerbaycan öğretisinde devletimizin tarihi gelenekleri ve ideolojik düşüncesi en ince ayrıntısına kadar dikkate alınmıştır. Ancak onun anlayışında, tarihsellik ve modernitenin teorik birliği kilit bir yer tutar ve bu öğretinin geleceğe yönelik olmasını sağlar. Onun 10 Kasım 2001 tarihli Dünya Azerbaycanlıları 1. Kongresi’nde yaptığı konuşma Azerbaycancılığın tarihi bir program belgesidir. Buradaki ana hükümlere bir göz atalım – “Azerbaycan devlet bağımsızlığını kazandıktan sonra öncü bir fikir olarak Azerbaycanlılık, Azerbaycan’da ve tüm dünyada yaşayan Azerbaycanlılar için ana fikir olmuştur.”

Biz her zaman bu fikir etrafında birleşmeliyiz. “Azerbaycanlık ideolojisi, milliyetini korumak, milli ve manevi değerleri korumak ve aynı zamanda bunların sentezinden ve evrensel değerlerle bütünleşmesinden faydalanmak ve her insanın gelişimini sağlamak demektir.”

REKLAM ALANI