Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov, “Hedefe ulaşacağız”, Özel

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov, “Hedefe ulaşacağız”, Özel
REKLAM ALANI
17.02.2023
A+
A-

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov, “Hedefe ulaşacağız”, Özel

Açıklama yok.

Ülker Piriyeva – Azerbaycan
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, Ülkemizin enerji potansiyelinin büyük ölçüde güçleneceğini ve Azerbaycan’ın güç merkezi olarak Mingeçevir’in öneminin daha da artacağını belirtmek isterim. Hedefe ulaşacağız, diye tarihe not düştü.

Mingeçevir şehri şu anda elektrik enerjisi alanında ana şehrimizdir. Bugün burada faaliyet gösteren santral ülkemizin elektrik ihtiyacının büyük bölümünü karşılamaktadır. Evet, bağımsızlığın ilk yıllarında Mingeçevir Elektrik Santrali ülkeye elektrik sağlıyordu. Toplam 2.400 megavatlık üretim kapasitesine sahip olan istasyon, sadece ülkemizin enerji potansiyelini değil, genel olarak sanayi potansiyelinin büyük bir bölümünü karşılamış ve en zorlu dönemlerde bile ülkemizin elektrik arzını sağlamayı mümkün kılmıştır.
Mingeçevir şehrini Kafkasya’nın enerji merkezi haline getiren Büyük Önder Haydar Aliyev’di. Ulu Önder’in öncülüğünde ve inisiyatifinde 1976 yılında Mingeçevir’de büyük bir elektrik santralinin temeli atıldı. Büyük istasyonun ilk bloğunun 1981 yılında Haydar Aliyev’in kişisel katılımıyla açıldığını belirtmeliyim.

Ayrıca 2018 yılında Mingeçevir Elektrik Santrali’nin yeniden inşa süreci başladı. Kısa bir süre içinde – zaten iki yıl, 8 blok tamamen yeniden inşa edildi ve kullanıma açıldı. 2020 yılında tekrar eski kapasitesiyle çalışmaya başlayan istasyon, 2400 megavatlık üretim kapasitesine sahip oldu. Restorasyon çalışmaları sonucunda 600 megavattan fazla kayıp elektrik geri kazanıldı.

2. Karabağ savaşı sırasında bu istasyonun önemi bir kez daha anlaşıldı. O sırada savaş alanında mağlup olan Ermenistan, Azerbaycan’ın sivil hedeflerine de ateş açtı, yüzlerce konut tamamen yıkıldı, yüze yakın sivil öldürüldü ve Mingeçevir Elektrik Santrali de uzun menzilli füzelerle ateşlendi. . Bu füzelerin birçoğu Azerbaycan’ın hava savunma sistemleri tarafından imha edildi.

Sadece Azerbaycan’ın değil, tüm Kafkasya’nın enerji merkezi olarak Mingeçevir şehrinin yeni dönemi başlıyor, yaklaşık 1300 megavat kapasiteli santral potansiyelimizi büyük ölçüde güçlendirecek.

Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in bu yıl 13 Şubat’ta Bakü’de Gülistan Sarayı’nda bağımsızlık döneminin en büyük 1280 MW’lık Termik Santrali’nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada belirttiği gibi, bu istasyon Azerbaycan’ın iç kaynakları dahilinde yapılacaktır. İstasyonun toplam maliyeti yaklaşık 400 milyon dolar olacak. İstasyona harcanacak paranın, bu büyüklükteki istasyonların yapımına harcanan paradan 3-4 kat daha az olduğunu belirtelim.

Ödenecek fonların yüzde 60’ı “Azerenerji”nin kendi kaynaklarından karşılanacak. Geri kalan yüzde 40 ise kredi ile sağlanacak. Birkaç yıl içinde bu istasyonun faaliyete geçmesi sonucunda hem yatırılan fonlar geri dönecek hem de kredi borçları kapatılacaktır.
Ayrıca istasyon yabancı ortaklarla birlikte inşa edilecek. İstasyonun inşaatına İtalyan ve Çinli şirketler katılacak. Bu istasyonun yapımında İtalyan firmasının yer alması tesadüfi değildir. Evet, İtalya Azerbaycan’ın stratejik ortağıdır. İtalya ile Azerbaycan arasında stratejik ortaklığa ilişkin iki belge imzalandı, karşılıklı üst düzey ziyaretler düzenlendi.
İtalya ile enerji alanında işbirliği geleneksel bir karaktere sahiptir. Azerbaycan petrolünün çoğu İtalyan pazarına teslim ediliyor ve Azerbaycan gazı 2 yıldan fazla bir süredir İtalyan pazarına teslim ediliyor. TAP projesi de ortak başarımızdır. Güney Gaz Koridoru’nun başlangıcı Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki sektörü ise, bitiş noktası İtalya’dır ve aynı zamanda yol boyunca birçok ülke Azerbaycan gazından yararlanmaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi her yönden hedeflere ulaşacağız ve tıpkı petrol ve gaz projeleri gibi Azerbaycan’ın elektriği de Avrupa’ya ulaştırılacak.
Ülkemizin enerji potansiyelinin büyük ölçüde güçleneceğini ve Azerbaycan’ın güç merkezi olarak Mingeçevir’in öneminin daha da artacağını belirtmek isterim. 2025 yılında Mingeçevir şehrinde 1280 megavatlık yeni bir elektrik santrali hizmete açılacak.

Açıklama yok.

REKLAM ALANI