Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov, “Güvenlik ve istikrar sürdürülebilir kalkınmanın garantisidir” -,ÖZEL

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov, “Güvenlik ve istikrar sürdürülebilir kalkınmanın garantisidir” -,ÖZEL
REKLAM ALANI
12.03.2023
A+
A-

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov, “Güvenlik ve istikrar sürdürülebilir kalkınmanın garantisidir” -,ÖZEL

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Güvenlik ve istikrar sürdürülebilir kalkınmanın garantisidir”– Diye tarihe not düştü..

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov,

Erken seçime gidilmesinin temel nedeni ülkede yürütülen sistemli reformları derinleştirmek ve Milli Meclis’in faaliyetlerini daha ileri düzeyde düzenlemekti. 6. Dönem toplantıda Milli Meclis, halkın iradesini yansıtan yeni bir meclis komitesi oluşturdu. Siyasi sistemin düzelmesinde Milli Meclis’in büyük rolü vardır. 6. dönem Milli Meclisi çok partili bir meclistir, rekabet ortamında yapılan seçimlere tüm siyasi güçlerin katıldığı kesin olarak söylenebilir. 6. dönem Milli Meclisi’nin liderliğinde ve komitelerin liderliğinde muhalefet partilerinin temsilcilerinin temsil edilmesi bunun açık bir örneğidir. Bahsedilen gerçek, Azerbaycan’da siyasi sistemin güçlenmesi ve siyasi ilişkilerin sağlam temeller üzerinde güçlendirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Tüm bu gerçekleri gören Avrupa Birliği, seçimlerin yapılmasına ilişkin objektif bir açıklama yaptı. “Avrupa Birliğinin yeni seçilen milletvekilleri ve Azerbaycan Parlamentosu ile çalışmaya hazırdır” açıklaması, seçimlerin AB tarafından tanınması anlamına geliyordu.
Cumhurbaşkanımız Sayın İlham Aliyev’in inisiyatifiyle atılan bu adım, devlet başkanımızın yürüttüğü başarılı siyasi reformların bir parçasıdır. Elbette Milli Meclis, Azerbaycan’da siyasi sistemin güçlenmesi ve siyasi ilişkilerin sağlam temeller üzerinde güçlendirilmesi yönünde daha aktif olarak çalışmaya devam etmelidir. Evet, Azerbaycan’ın yeni bir siyasi yapılanması şimdiden şekilleniyor. Ayrıca yasama alanında siyasi sistemin iyileştirilmesi için gerekli adımlar Milli Meclis tarafından atılacaktır. Azerbaycan’da çok partili sistem daha da sağlam temeller üzerinde geliştirilecektir. Geçtiğimiz yıllarda Milli Meclis tarafından her alanda olduğu gibi Yasama alanında da siyasi sistemin iyileştirilmesi için gerekli adımlar atılmıştır. Dolayısıyla ülkede gerçekleştirilen reformlar hem kavramsal hem de yapısal niteliktedir. Personel reformları devam etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de konuşmasında belirttiği gibi, tüm devlet kurumlarında, hem merkezi hem de yerel yürütme organlarında temizlik çalışmaları yapılacak. Bütün bu olaylar bağlamında, reformları derinleştirme süreci parlamentoyu atlatamadı. Yeni bir yapıda oluşturulan Milli Meclis, reformlara yeni bir ivme kazandırdı.
6. Dönem Milli Meclisi’ne seçilen milletvekillerine, her şeyden önce yasama alanında büyük görevler düşüyor. Çünkü parlamentonun asıl işi yasamadır.
Küreselleşen dünyada değişen gerçekler, yeni ilerici içerik yasalarının geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Siyasi sistemi şekillendirmek ve güçlendirmek için yeni yasama girişimlerine ihtiyaç vardır. Ekonomik reformlarımızın derinleşmesine katkıda bulunan yasaların sürekli olarak çıkarıldığını belirtmek isterim. Azerbaycan sosyal bir devlettir ve atılan tüm adımlar bunu teyit etmektedir. Elbette asgari ücretlerin ve asgari emekli maaşlarının düzenli olarak yükseltilmesi büyük bir ekonomik kaynak gerektiriyor. Ülkemizde şeffaflıkla ilgili süreçler, kayıt dışı ekonomiye karşı yürütülen süreçler ekonomik imkânlarımızı güçlendirmekte ve vergi tabanını genişletmektedir. Azerbaycan nüfusunun mutlak çoğunluğu gençlerden oluşuyor ve Azerbaycan’daki demografik tablo çok olumlu. Şöyle ki, gençlerin boş zamanlarını etkin bir şekilde organize etmeleri, aktif olarak çalışmaları ve vatan sevgisi ruhuyla yetiştirilmeleri yönünde mevzuatta adımlar atılmaktadır. Gençleri yabancı ülkelerden etkilenmeden milli ruhla yetiştirmeye çalışmalıyız. Milletvekili seçimlerinde de gençlerin çok sayıda yer almasının nedeni bununla açıklanır. Sosyal ağlardan da milletvekillerinin seçilmiş oldukları bölgelerde aktif oldukları ve seçmenlerle sürekli iletişim halinde oldukları görülmektedir.
Yeni yapılanmada Milli Meclis’in manevi olarak kusursuz olması her bir milletvekilinin sorumluluğundadır. Çünkü reformların özü budur. Parlamentonun faaliyetlerinde sorumluluk ve şeffaflık faktörünün ana öncelik olduğunu belirtmek isterim. Hükümet ve milletvekilleri halkla daha yakın temas halindedir. Bu uygulama hükümet üyelerinin sorumluluğunu artırmakta ve parlamentonun halkla ilişkilerdeki rolünü artırmaktadır.
Ekonomi alanında yapılan çalışmalarla ilgili olarak Milli Meclisin rolü de artmıştır. Hazırlanan kanunlar değişen gerçeklere uygundur. Ulusal çıkarların ve güvenlik ortamının sağlanması da kilit alanlardır.
En büyük başarılarımızdan biri, politik istikrardır. Siyasi istikrarı sağlamada tüm vatandaşlar aktif olarak katılmalıdır. Vatandaşlar ayrıca güvenlik ve istikrarın sürdürülebilir kalkınmanın garantisi olduğunu bilmelidir.

Ülkemizde gerçekleştirilen reformlar siyasi düzeyde sağlıklı bir işbirliği ortamının kurulmasını gerekli kıldı. Reformların etkinliği adına siyasi diyalog ortamının derinleştirilmesi gerekiyordu.

10 Mart 2020 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’in katılımıyla 6. dönem Milli Meclisi’nin ilk oturumu gerçekleştirildi.
Ülkede gerçekleştirilen devrim niteliğinde reformlar parlamentonun o oturumunda kendini açıkça ifade etti.

REKLAM ALANI