Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov, “Barış uğruna…” – ÖZEL

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov, “Barış uğruna…” – ÖZEL
REKLAM ALANI
15.03.2023
A+
A-

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov, “Barış uğruna…” – ÖZEL

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Bağlantısızlar Hareketi, köprüler inşa etmede, çatışma çözümüne yönelik yeni yaklaşımları şekillendirmede ve Bağlantısızlar Hareketi’nin temel ilkeleri olan Bandung İlkelerini sağlamada önemli bir rol oynayabilir ve oynamalıdır. Bu ilkeler – barış, işbirliği, toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı ve sınırların dokunulmazlığı..”– Diye tarihe not düştü.
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov,

Uluslararası platformların kalıcı adresi haline gelen Bakü geçen hafta Küresel Bakü Forumu’na kucak açtı. Prestijli bir uluslararası platform olarak kabul edilen Global Baku Forumu şimdiden önde gelen uluslararası forumlardan biri haline geldi. Bakü Küresel Forumu’na katılanların temsil düzeyi ve entelektüel potansiyellerinin önde gelen uluslararası konferanslarla karşılaştırılabileceğini not etmeliyim. 60 ülkeden 350 kişinin katıldığı etkinliğe 50’den fazla mevcut ve eski cumhurbaşkanı ve başbakan katıldı. Müzakerelerin seviyesi oldukça yüksekti. IX Küresel Bakü Forumu’ndan bu yana Azerbaycan, dünyanın önde gelen birkaç enerji şirketi ile anlaşmalar ve mutabakat zaptı imzalamıştır. Sonuç olarak Azerbaycan’da güneş ve rüzgar enerjisinden 25 megavat yeşil enerji elde edilecek.
İstatistiklere bakıldığında, geçen yıl Azerbaycan topraklarından tranzit hacmi yüzde 75’ten fazla arttı. Modern ulaşım altyapımıza olan talep her zamankinden daha fazla – demiryollarımız ve karayollarımız, Hazar Denizi’ndeki en büyük filomuz ve bölgedeki en büyük kargo hava limanlarından biri var. Ulaşım güvenliğine gerçekten çok büyük katkı sağladık. Evet, bugün birçok ülke ulaşım güvenliğine ihtiyaç duyuyor. Yeni rotalar arıyorlar ve bu yeni rotalardan biri de Azerbaycan’dan geçiyor.

Küreselleşen bir dünyada soğuk savaşın bitiminden bu yana yaşanan belki de en ciddi Doğu-Batı çatışmasına tanık oluyoruz. Bağlantısızlar Hareketi, köprüler inşa etmede, çatışma çözümüne yönelik yeni yaklaşımları şekillendirmede ve Bağlantısızlar Hareketi’nin temel ilkeleri olan Bandung İlkelerini sağlamada önemli bir rol oynayabilir ve oynamalıdır. Bu ilkeler – barış, işbirliği, toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı ve sınırların dokunulmazlığı. Azerbaycan isteksizce çatışmaya dahil oluyor. Kronolojiye baktığımızda ateşkesin hep Ermeniler tarafından ihlal edildiğine, provokasyonların onlar tarafından yapıldığına şahit oluyoruz.

Çatışma çözümü – iki tür vardır – barışçıl ve barışçıl olmayan.
Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in bu yıl 9 Mart’ta “Dünya bu gün: Zorluklar ve Umutlar” konulu 10. Küresel Bakü Forumunda yaptığı konuşmada belirttiği gibi, biz Ermenistan ile olan anlaşmazlığı barışçıl bir şekilde çözmeye çalışıyorduk. Ermenistan’ın işgali Azerbaycan’da insani bir felakete yol açmış olsa da. Işgal sonucunda bir milyondan fazla Azerbaycanlı evsiz, mülteci ve ülke içinde yerinden yurdundan edilmiş kişilere çevrildiler.”

Ancak Ermenilerin aksine biz savaş suçu işlemedik. Ermenilerin aksine biz soykırım yapmadık. Biz savaş alanında intikam aldık. Şu anda, barış zamanı geldi. Kasım 2020’de savaşın bitiminden hemen sonra barış müzakerelerini başlatmak için inisiyatif aldık ve Ermenistan ile barış antlaşmasının temelini oluşturacak beş meşhur ilkeyi sunduk. Şunu belirtmeliyim ki, ülkemizden farklı olarak Ermenistan tamamen başka bir ülke veya ülkelerin bağımlısı, sömürgesi haline geldi.

Artık resmi Erivan’ın komşularına komşu muamelesi yapma şansı olduğu belirtilmelidir. Azerbaycan barış istiyor. Biz, başka savaş istemiyoruz. Geçen yıl ekim ayında Azerbaycan ile Ermenistan arasında üzerinde anlaşmaya varılan konular, özellikle de birbirlerinin egemenlik ve toprak bütünlüklerine saygı, aslında barışın sağlanmasının önünde hiçbir engel olmadığını göstermektedir. Azerbaycan devleti çok uluslu bir ülkedir. Azerbaycan’daki azınlıkların hakları Anayasamız tarafından korunmaktadır.

Azerbaycan’daki gerçek duruma aşina olan herkes şunu söyleyebilir ki, Azerbaycan, çeşitli etnik grupların ve mezheplerin temsilcilerinin barış içinde ve onurlu bir şekilde yaşadığı, yüksek dini ve etnik hoşgörüsü ile öne çıkan bir ülkedir. Bakü’nün merkezindeki Ermeni kilisesinin korunması bunun kanıtıdır. Evet, Karabağ bölgesinde yaşayan ermeniler bilmelidir ki, Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde yaşayan ermenilerin yaşamları işgal dönemine göre daha iyi olacaktır. Her çatışmanın kendi tarihi, dinamikleri ve sonu olduğunu not edeyim. Ancak, ülkeler arasındaki uyuşmazlıkların uluslararası hukuk temelinde çözülmesi önemlidir, toprak bütünlükleri ve egemenlikleri güç pahasına değiştirilmemelidir.

REKLAM ALANI