Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov, “Amaç adaleti ve uluslararası hukuku savunmaktır” , ÖZEL

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov, “Amaç adaleti ve uluslararası hukuku savunmaktır” , ÖZEL
REKLAM ALANI
08.03.2023
A+
A-

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov, “Amaç adaleti ve uluslararası hukuku savunmaktır” , ÖZEL

Açıklama yok.

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Amaç adaleti ve uluslararası hukuku savunmaktır”– Diye tarihe not düştü.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, Geçen hafta Bakü bir prestijli etkinliğe daha ev sahipliği yaptı. Bağlantısızlar Hareketi’nin COVID-19 ile mücadele Temas Grubu’nun 2 Mart’ta başlayan Zirve toplantısı ve burada alınan kararlar her katılımcı ülke için önem taşıyor.

Böylece 2019 yılında Azerbaycan, Bağlantısızlar Hareketi ülkelerinin oybirliği ile aldığı kararla 2019-2022 Bağlantısızlar Hareketi başkanlığına başlamıştır. Yapılan etkin çalışmalar neticesinde başkanlığın süresi oybirliği ile bir yıl daha uzatıldı. Bağlantısızlar Hareketi’nin başkanı olarak Azerbaycan’ın amacı adaleti ve uluslararası hukuku savunmaktır. Pandemi başladıktan hemen sonra, COVID-19’a karşı küresel çabaları seferber etmek için inisiyatifi alan Bağlantısızlar Hareketi oldu. Aynı zamanda Mayıs 2020’de Azerbaycan, Bağlantısızlar Hareketi’nin devlet ve hükümet başkanları düzeyinde çevrimiçi bir Zirve toplantısı düzenleme girişimini ortaya koydu. Zirvede bir veri tabanı hazırlamak üzere Bağlantısızlar Hareketi Çalışma Grubu kurulması kararlaştırıldı. Dünya Sağlık Teşkilatı, Bağlantısızlar Hareketi üye devletlerinin salgınla mücadeledeki ihtiyaçlarını belirlemek için söz konusu veri tabanına başvurdu.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 2 Mart’ta Zirve toplantısının açılışında yaptığı konuşmada belirttiği gibi,Azerbaycan, çoğu Bağlantısızlar Hareketi ailesinin üyesi olan 80’den fazla ülkeye koronavirüs ile ilgili gerek ikili kanallardan, gerekse Dünya Sağlık Örgütü aracılığıyla mali ve insani yardımda bulundu.
Devletimizin Hareket’in kurumsal gelişimine güçlü desteği devam etmektedir. Ülkemiz, Bağlantısızlar Hareketi Parlamenter Ağı’nın kuruluşunu başlatmıştır. Ağın ilk toplantısı Haziran 2022’de Bakü’de yapıldı.Cumhurbaşkanı Aliyev’in vurguladığı gibi, bugün yeni sömürgecilik eğiliminin arttığını görüyoruz. Tarihsel sömürgecilikten kurtulma sürecinin bir sonucu olarak ortaya çıkan Bağlantısızlar Hareketi, insanlığın bu utanç verici yüzünün tamamen ortadan kaldırılması için çabalarını birleştirmelidir. Konuşması sırasında, BM sisteminde gerçekleştirilen reformlara da değinen Cumhurbaşkanı, BM Güvenlik Konseyi’nin geçmişi hatırlattığını, günümüz gerçeğini yansıtmadığını kaydetti. Güvenlik Konseyi’nin bileşimi daha fazla ülkeyi kapsayacak şekilde genişletilmeli ve coğrafi olarak daha adil olmalıdır. Bağlantısızlar Hareketi’ne BM Güvenlik Konseyi’nde kalıcı bir koltuk verilmeli ve Bağlantısızlar Hareketi’nin başkanlığını elinde bulunduran ülke, bu koltuğu dönüşümlü olarak elinde tutmalıdır. Bağlantısızlar Hareketi üyesi ülkeler bu konuda istişarelere başlamalı ve görüşlerini ilgili BM komitesine sunmalıdır. Pandemi, “2030 – Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”nin uygulanmasını olumsuz etkiledi. Hedeflerde geri kaymayı önlemek ve 2030 Gündeminin zamanında uygulanmasını sağlamak için küresel çabalar güçlendirilmelidir.

2020’nin sonundan itibaren aralarında Bağlantısızlar Hareketi’nin üye ülkelerinin de bulunduğu birçok ülkeden binlerce yabancı diplomat, gazeteci, STK üyesi ve siyasetçi kurtarılan toprakları ziyaret ederek Ermenistan’ın gerçekleştirdiği zulme tanık oldu.

Katılımcıların dikkatine sunuldu ki, Azerbaycan, kurtarılan topraklarda kendi mali kaynaklarıyla büyük ölçekli yeniden inşa çalışmaları yürütüyor. “Akıllı şehir” ve “akıllı köy” kavramları, çatışma sonrası dönemde ulusal hükümetler tarafından uygulanan nadir ve benzeri görülmemiş bir kalkınma ve yeniden inşa modelidir.

Ermenistan’ın işgali nedeniyle Azerbaycan, dünyada kara mayınları tarafından en çok kirletilen ülkeler arasında yer alıyor. Bağlantısızlar Hareketi üyesi ülkelerin birçoğunun mayın ve patlamamış mühimmat tarafından en çok kirletilen ülkeler arasında yer aldığını göz önünde bulundurarak, Azerbaycan, Hareket’in sesini küresel ölçekte duyurmak için Sayın İlham Aliyev, zamanın ihtiyacına uygun olarak Mayından Etkilenen Ülkeler Grubunun kurulmasını önerdi.

Genel olarak, Bağlantısızlar Hareketi Temas Grubu’nun COVID-19 ile mücadele konulu Zirve toplantısını dünya çapında barışa yönelik önemli bir adım olarak adlandırırsak yanılmış olmayız.

REKLAM ALANI