Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

ALMAN DEVLET BAKANI ANNETTE WİNDMANN-MAUZ: “ALMAN TOPLUMU TÜRKLER OLMADAN DÜŞÜNÜLEMEZ” DEDİ!

ALMAN DEVLET BAKANI ANNETTE WİNDMANN-MAUZ: “ALMAN TOPLUMU TÜRKLER OLMADAN DÜŞÜNÜLEMEZ” DEDİ!
REKLAM ALANI
31.10.2021
A+
A-

ALMAN DEVLET BAKANI ANNETTE WİNDMANN-MAUZ: “ALMAN TOPLUMU TÜRKLER OLMADAN DÜŞÜNÜLEMEZ” DEDİ!

Federal Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Annette Widmann-Mauz, Almanya’ya Türk iş gücü göçünün 60’ıncı yılı vesilesiyle Almanya’daki Türk baskınına demeç verdi.

Yıllarca güç koşullar altında çalışan Türklerin, ülkenin kalkınmasına önemli katkılarda bulunduğunu belirten Widmann-Mauz, bununla herkesin gurur duyması gerektiğini söyledi. Tam 60 yıldır Almanya’da yaşayan Türklerin bu toplumun bir parçası olduğunu ifade eden Widmann-Mauz, “Bizim toplumumuz kesinlikle artık Türkiye kökenli insanlar olmadan düşünülemez” dedi.

Federal Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Annette Widmann-Mauz, “İş gücü anlaşması başarı hikâyesinin başlangıcıydı. Şüphesiz inişler ve çıkışlar oldu ama genelde Almanya için çok önemliydi. Geride bıraktığımız 60 yıl cesareti, yoksunluğu, sevinci ve vatan özlemini, buralı olmayı ve kabullenmeyi anlatıyor. İnsanların çoğu Almanca bilmeden buraya geldi, çok güç koşullarda çalıştılar ve farklı alanlarda çok şey başardılar. BioNTech kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Türeci ve daha birçok Türkiye kökenli kadınlı erkekli iş insanları, öğretmenler, ustalar, sanatkârlar, esnaflar, elde edilen bu başarının temsilcileridir. Bizim toplumumuz kesinlikle artık Türkiye kökenli insanlar olmadan düşünülemez. Almanya’da kalan Türkiye kökenliler ekonomik kalkınmaya ve toplumsal çeşitliliğe önemli katkılarda bulundular. Bununla hepimiz gurur duymalıyız” dedi.

O DÖNEMDEN BİR ŞEYLER ÖĞRENDİK

60 yıl sonra hâlâ uyumdan bahsedildiği, nerede ve hangi yanlışların yapıldığı konusunada değinen Federal Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Annette Widmann-Mauz, “Bu tabirin birçok kişi için rahatsız edici olmasını anlayışla karşılıyorum. Özellikle de ikinci, üçüncü ve dördüncü nesil için. Onlar burada doğdu, anne-babaları burada doğdu. Bu insanlar tabii ki ülkemizin bir parçası. İkinci nesilden itibaren insanların Almancaları mükemmel. Okulu bitirip diploma alan Türkiye kökenli gençlerin sayısı da son yıllarda önemli ölçüde arttı. Özellikle kızların öğrenim seviyesi yükseldi. İş piyasasına baktığımızda, daha iyi de olabilir ama durumları iyileşti. 1960’lı 1970’li yıllarda Türkiye’den buraya gelen ve çok güç koşullar altında çalışan insanlara hiçbir uyum olanağı sunulmadı. Dil öğrenmek için çok zamanları yoktu, paraları da. Olanaklar yoktu, koşullar da güçtü. Ama biz o dönemden bir şeyler öğrendik ve uyum için bir şeyler sunulmasının, uyumun desteklenmesinin, aynı zamanda uyum sağlanmasının talep edilmesini anladık. Dilden meslek eğitimine kadar. Bu kendiliğinden olmuyor, bir şeyler yapmamız gerekiyor. Bu nedenle de Başbakan Angela Merkel bilinçli bir biçimde uyumu üstlendi ve Başbakanlık bünyesine aldı. Yani bir şeyler öğrendik” dedi.

PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL-ALMANYA

REKLAM ALANI