Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Bugünün gerçekleri karşısında transit ülkesi olmak önemlidir,” ÖZEL

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Bugünün gerçekleri karşısında transit ülkesi olmak önemlidir,” ÖZEL
REKLAM ALANI
25.01.2023
A+
A-

 

Açıklama yok.

 

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Bugünün gerçekleri karşısında transit ülkesi olmak önemlidir,” – Diye belirtdi.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 19 Ocak 2023 tarihinde Davos Dünya Ekonomik Forumu bünyesinde gerçekleştirilen “Avrasya Orta Koridoru: Yoldan Otobana” konulu panel toplantısında yaptığı konuşma, günümüzün gerçekleri fonunda transit ülke olmanın önemini bir kez daha göstermiştir.

Tabii bunun önemi yeni istihdam ve yerli üretimle alakalı. Bu nedenle ekonomimizi çeşitlendirme konusunda ciddi bir şekilde çalışıyoruz.

Ayrıca nakliye sektörü ihracatımızı çeşitlendirmemizi sağlayacaktır. Orta Koridor ve Kuzey-Güney güzergahı üzerindeki konumu Azerbaycan’da ek iş fırsatları yaratmaktadır. Yakın zamanda, Bakü’de limana yakın bir serbest bölge açılacak.
Azerbaycan’da gerekli tüm altyapı tesisleri daha fazla yükü kabul etmeye hazır. 15 milyon ton yükleme kapasiteli deniz limanımız, 25 milyon tona çıkarılacak ve bunun için şimdiden fon tahsis edildi. Orta Asya’dan gelen büyük miktarda kargonun yön değişikliği gözlemleniyor.

Orta Koridorun avantajlarından birinin de bu devasa projeye katılan ülkelerin kendi aralarında iyi ilişkiler içinde olması olduğunu da belirtmeliyim. Evet, bu herhangi bir çok uluslu girişimde başarının ön koşullarından biridir. Azerbaycan devleti batıda komşuları Gürcistan ve Türkiye, doğuda Orta Asya ile iyi ilişkilere sahiptir. Batı ile Doğu arasında doğal bir coğrafi bağlantımız olduğu için, geçtiğimiz yıllarda ulaşım altyapısına büyük yatırımlar yaptık. Bu yıldan itibaren sadece Türkmenistan’dan değil, Kazakistan’dan da petrol taşımaya başladığımızı belirtmek isterim. Bu koridor karbohidrogenler için de kullanılma potansiyeline sahiptir. Küresel olarak en arkadaş canlısı ortamlardan biri, Azerbaycan-Gürcistan ilişkileri, Azerbaycan-Türkiye ilişkileri, Gürcistan-Türkiye ilişkileri ve üçlü ilişkiler. Zaten birkaç üçlü işbirliği formatı var. Ayrıca dışişleri, savunma ve ekonomi bakanları düzeyinde liderler zirvesi oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi üretici, transit ülke ve tüketici arasında bir denge olması gerekiyor. Elbette bir kazan-kazan durumu yaratmayı başardık ve çıkar dengesi korundu.

Ekonomik gücü artıran bir faktör Azerbaycan devletinin 53 gemi ile Hazar Denizi’nin en büyük ticaret filosuna sahip olmasıdır.
Davos Dünya Ekonomik Forumu çerçevesinde Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan ile ilgili bazı fikirleri netleştirerek, şunları kaydetti – Ermenistan, çok basit ve uluslararası hukukun temel ilkelerine dayanan bir barış anlaşması imzalama teklifimize yanıt vermedi.

Ermenistan’ın Forum’da olmamasının nedeni şudur, üçlü işbirliği formatımızı başlatma hakkında Gürcistan ile birlikte yaptığımız teklif Ermenistan tarafından reddedildi.
Ayrıca şunu hatırlatalım ki, Azerbaycan’ın önerisi liderlerin Gürcistan’daki bir toplantıdan ibaretti. Çünkü Gürcistan her zaman tarihsel olarak tüm komşuların buluştuğu bir yer olmuştur, ancak Ermenistan buna hazır değil. Bu potansiyel risklerden biridir, çünkü 3 Kafkas ülkesi enerji, ulaşım, güvenlik, istikrar, sınır belirleme alanlarında güçlerini birleştirirse bölge daha güvenli hale gelir.

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN

Açıklama yok.

REKLAM ALANI